SpaceX’in Tam Bir Doğa Katliamı Yaptığı Ortaya Çıktı: Kuşların Göç Yolları Bile Değişmiş!

Dünyanın önde gelen uzay taşımacılığı şirketlerinden SpaceX’in Teksas’ta bulunan merkezi, büyük bir doğa tahribatına yol açtı. Yapılan açıklamada, burada bulunan üretim tesisi ile fırlatma rampasının, bölgedeki doğal yaşamı bozduğu ifade edildi. İş öyle bir noktaya gelmiş durumda ki bölgedeki kuşların göç rotası bile değişmiş durumda.

SpaceX tesislerinin bulunduğu nokta, nesli tükenme tehlikesi altında olan piping plovers kuşlarının göç yolunda olmasının yanı sıra, bu kuşların yuvalarına da ev sahipliği yapıyordu. ABD’li yetkililer, bölgede 9 yuva tespit etmişlerdi. Ancak geçtiğimiz yıllarda yaşanan yangınlar ve geçtiğimiz ay gerçekleşen fırlatma, bu yuvaların yok olmasına sebep oldu.

ABD hükûmeti, SpaceX’i savunuyor

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada SpaceX’i savundu. Yapılan açıklamada, bunların daha önceden tahmin edilemeyen felaketler olduğu ifade edildi. SpaceX’in çok önemli işler başardığını vurgulayan yetkililer, sivil uzay taşımacılığı programının da oldukça önemli olduğunu savundular. SpaceX ise tesisin çevreye olan etkilerinin farkında olduklarını, neler yapılabileceği üzerinde konuşulduğunu açıkladı.

Bu arada; SpaceX’in bölgedeki çalışmalarına ilişkin daha fazla iddia söz konusu. Bölgeden gelen haberlere göre SpaceX, tesisi kurmaya başladığı zaman bu kadar genişleyeceğine ilişkin bir bilgilendirme yapmamıştı. Hatta geçmişte bölgedeki Ulusal Park’ta çalışmış bir yetkiliye göre SpaceX, geçmişte yapmayacağını söylediği her şeyi yaptı. Ancak hükûmet, tüm bunlara sessiz kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir